Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Διαχείριση της παράκτιας ζώνης

«Αδυνατεί το Δημόσιο να προστατεύσει τις ακτές», σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

Μάλιστα επισημαίνει την απροθυμία των Κτηματικών Υπηρεσιών, των δήμων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να αποβάλουν τους καταπατητές και να κατεδαφίσουν τις αυθαιρεσίες που βρίσκονται «επάνω στο κύμα».
Η έκθεση με θέμα «Διαχείριση της παράκτιας ζώνης» (ειδικοί επιστήμονες: Ζωή Καραμήτρου, Μεταξία Μαρτσούκου, Κωνσταντίνος Πεχλιβάνογλου) επισημαίνει σειρά προβλημάτων στη διαχείριση των αιγιαλών, από τη διαδικασία χάραξης μέχρι την εκμετάλλευσή τους. Πιο συγκεκριμένα:
• Παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία καθορισμού της γραμμής αιγιαλού. Οι αιτίες είναι πολλές: η υποστελέχωση των κτηματικών υπηρεσιών, η έλλειψη επαρκών επιστημονικών στοιχείων και υποστηρικτικού υλικού. Υπενθυμίζεται ότι η Κτηματολόγιο Α.Ε. είχε κάνει μελέτη χάραξης αιγιαλού για όλη τη χώρα, η οποία δεν θεσμοθετήθηκε ποτέ.
• Εχει διαπιστωθεί ότι παρά τον καθορισμό της ζώνης παραλίας και την απαγόρευση χρήσης της από τους όμορους ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι την απαλλοτρίωσή της, αυτή σχεδόν πάντα καταπατείται και ανοικοδομείται ή αξιοποιείται με διάφορους τρόπους.
• Η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους, που με τη σειρά τους την εκχωρούν σε ιδιώτες, «αποφέρει στους ΟΤΑ σημαντικά έσοδα, ωστόσο αποτελεί κοινή παραδοχή ότι πρόκειται για μία διοικητική πρακτική που ακολουθείται κατά τρόπο καταχρηστικό, με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την αισθητική και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου. Ιδίως στις τουριστικές περιοχές, το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
• Επιπλέον, οι όροι των συμβάσεων μίσθωσης τις περισσότερες φορές δεν τηρούνται (υπερβάσεις τραπεζοκαθισμάτων, τοποθέτηση απαγορευμένων κατασκευών). Ή οι δήμοι παραχωρούν τη χρήση αιγιαλού και παραλίας σε τέτοια έκταση, που αναιρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του χώρου.
• Τέλος, όπως τονίζεται στην έκθεση, οι κτηματικές υπηρεσίες, οι δήμοι και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι απρόθυμες να κατεδαφίσουν τις αυθαιρεσίες στον αιγιαλό και να διώξουν τους καταπατητές. Καθημερινή 17-12-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :